Julläsning: Årets mest lästa artiklar
Får vi bjuda på lite julläsning? I slutet på varje år brukar vi göra en sammanställning över årets mest lästa artiklar, på EFFSO Tools och i nyhetsbrevet, och i år är inget undantag. Här är årets mest lästa artiklar i omvänd ordning, att läsa eller läsa om!
Syftet med EFFSO Tools är att inspirera och leda fram till nya landvinningar inom inköp med hjälp av fakta, kunskap och reflektion. Sidan innehåller artiklar och blogginlägg från 2009 och framåt men vi fyller hela tiden på med nytt innehåll som vi sedan pushar för i vårt nyhetsbrev . Bara under 2024 har arton nya texter sett dagens ljus! Baserat på 2024 års statistik ser listan över de mest klickade artiklarna ut enligt följande, i omvänd ordning:
10. Kundcase Micropower
In på listan kvalade ett av våra kundcase, en CBAM-analys som vi genomförde på Micropower. Väldigt roligt tycker vi! I artikeln finns även en faktaruta om CBAM. För dig som vill veta mer om CBAM, finns ett inspelat webinar i ämnet.
9. En framgångsrik start – fem viktiga fokusområden för en ny inköpschef
Ny på jobbet? Här är fem viktiga områden som vi anser att du som ny inköpschef bör fokusera på dina första månader. Rätt fokus från början lägger grunden för en förändringsresa där förståelse, samarbete och strategiskt tänkande kommer att forma inköpsavdelningens framtida roll internt och bidra till ett varaktig värdeskapande.
8. Kompetensutveckling – skapa en lärande organisation
På åttonde plats, en artikel som handlar om hur man skapar en lärande organisation. Artikeln är en serie av flera som publicerades under året kring temat kompetens och kompetensutveckling inom inköp. Alla författade av Per-Arne Jonsson.
7. Hur kan inköp agera i verkliga och egenskapade monopolsituationer?
Vi på inköp ställs ofta inför situationer där vi upplever att det saknas konkurrens – verklig eller egenskapad. Hur ser de situationerna ut, vad beror de på och hur kan inköp agera för att göra det bästa möjliga av situationen? Det skriver vi om i den här artikeln.
6. Att få gehör för inköp för att skapa resultat
Att få gehör för inköp och inköpsutveckling är inte alltid lätt. Men det finns saker som inköpare kan påverka. Vår kollega Per-Arne Jonsson listar dem här!
5. Kategoristyrning för beslutsfattare
Kategoristyrning för beslutsfattare, en av våra senaste artiklar på EFFSO Tools! För att kategoristyrning ska fungera fullt ut behöver även Styr- och beslutsgrupper ha kunskap och förståelse för att agera på ett sätt som driver arbetet framåt på ett bra sätt.
4. Kategoriledare – tjänst eller roll
Många organisationer som inför ett kategoristyrt arbetssätt brottas med vad en kategoriledare är. Är det en fast tjänst eller är det en projektspecifik roll? Per-Arne Jonsson delar med sig av sina tankar och svarar: ”ja tack, bägge delar!”
3. Brave New Procurement World på Handelshögskolan i Stockholm
Bli inspirerad! Här är referatet av Brave New Procurement World, ett event som vi genomförde tillsammans med MTC på Handelshögskolan i Stockholm. Talare var inte mindre än Frank Rozemeijer, Finn Wynstra och Sven-Anders Stegare.
2. Att sjösätta en kategoristrategi
En av de största utmaningarna i kategoristyrningsarbetet är implementeringen av stategierna. Den här artikeln fokuserar på fyra viktiga saker att tänka på som underlättar överlämningen från arbetet med att ta fram en kategoristrategi till hur den ska omsättas i handling.
1. Kompetens – vad behöver en inköpare kunna?
Inköpsorganisationens kompetens och kompetensutveckling är en svår nöt att knäcka. Allt enligt vår CPO Survey 2024 där det listades som en av de största utmaningarna som CPO:er har. Därför är det inte så konstigt att det här blev den mest lästa artikeln 2024. Läs den du med!
Med dessa ord säger vi god jul och gott nytt 2025!
Hör av dig till oss om du vill veta mer, vi älskar att prata inköp. Eller varför inte börja prenumerera på vårt nyhetsbrev? Och vill du läsa om våra tjänster kan du göra det här. Vi ses nästa år!