Nyheter 

Sommarläsning: Årets populäraste artiklar

Får vi bjuda på lite sommarläsning? Här är årets mest lästa artiklar i EFFSOs nyhetsbrev, ett nyhetsbrev som varje månad läses av ca 4000 inköpare. Nästan alla artiklar eller blogginlägg hittar du på EFFSO Tools som är sprängfylld med inköpskunskap.

Här är de 10 mest lästa artiklarna hittills i år, i omvänd ordning. Att läsa eller läsa om!

10. Sex tips vid hyresupphandling inom offentlig sektor: Lokalförsörjning är ett komplext pussel för offentlig sektor. Att hantera en hyresvärdsupphandling effektivt och optimalt är därför av högsta vikt, det vet vår kollega Rickard Andersson allt om. Läs hans bästa tips!

9. Kategoristyrning i mindre organisationer kan ha sina utmaningar, framför allt kopplat till resurser. Men genom att tänka och arbeta klokt kan kategoristyrning i hög grad skapa värde och bidra även till en mindre organisations mål och uppdrag.

8. Vår kollega Per-Arne Jonsson har skrivit en hel serie artiklar om risk- och sårbarhetsanalyser. På åttonde plats hittar du en Introduktion till risk- och sårbarhetsanalyser.  Läs gärna övriga artiklar på samma tema!

7. Under året har vi intervjuat Jens Nyman, Vice President Procurement på Micropower som berättade om den CBAM-analys som EFFSO genomförde åt dem. Ett spännande kundcase som du kan läsa här!

6. Vill du också få en framgångsrik start? Här är fem viktiga fokusområden för en ny inköpschef, områden som vi anser att en ny inköpschef bör fokusera på under sina första 100 dagar. Skrivet av Torbjörn Thorsén.

5. Per-Arne Jonsson är tillbaka bakom pennan, nu med en artikel som handlar om hur inköp kan agera i monopolsituationer, som ibland är verkliga och ibland egenskapade.

4. I våras arrangerade vi i samarbete med MTC Stiftelsen inköpsseminariet ”Brave New Procurement World” där inköpsforskarna Finn Wynstra och Frank Rozemeijer var inbjudna som huvudtalare. Här är sammanfattningen!

3. Kompetensutveckling behöver vara en del av organisationens kultur, och bör ske kontinuerligt på flera olika sätt. Men hur skapar man en lärande organisation? Per-Arne Jonsson listar några vanliga metoder.

2.  Att vara inköpare i dagens komplexa och föränderliga värld ställer stora krav på kompetens, inte minst när kraven på att åstadkomma resultat blir allt starkare. Vad behöver en inköpare kunna? Det går vi igenom i denna artikel.

1. Årets hittills mest lästa artikel handlar om implementeringen av en kategoristrategi. Att sjösätta en kategoristrategi är ofta lättare sagt än gjort. Här tar vi upp några praktiska råd för att lyckas.

Trevlig läsning – och glad sommar!

EFFSO Tools är till för alla som arbetar med inköp ur ett professionellt perspektiv eller som siktar på en sådan yrkesbana och besöks årligen av mer än 45000 inköpare. Sidan innehåller artiklar och blogginlägg från 2009 och framåt men vi fyller hela tiden på med nytt innehåll. Under 2023 såg inte mindre än sexton nya texter dagens ljus och hittills i år har vi publicerat fjorton nya artiklar – bara om inköp. De flesta artiklarna länkar vi till från vårt nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden. Vill du också få det? Här kan du börja prenumerera!